Co pić w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie masz ochotę na wodę? Przygotowałam dla Ciebie 5 pomysłów na pyszne, rozgrzewające napoje!
Na wstępie dodam jeszcze, że doskonałym pomysłem, kiedy na dworze zimno, jest picie ciepłej, przegotowanej wody. Czasami tylko tyle potrzeba, bo największą niechęć może budzić temperatura napoju. 🙂 Dodatkowo to świetny sposób na pobudzenie perystaltyki jelit, dlatego polecam tym bardziej, jeśli masz problemy z zaparciami.
Jeśli jednak sama woda. nawet ciepła, nie brzmi zachęcająco, to wypróbuj poniższe pomysły!
~1~
“CZERWONY DIAMENT”
Łyżeczkę jagód goji zalej gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. I już, to cały przepis!
Taki napój jest nie tylko pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu, ale również zdrowy! Jagody goji są nazywane „super żywnością” (z j. ang. superfoods). W Polsce nazywa się je czasem czerwonymi diamentami.
A to dlatego, że są skarbnicą substancji odżywczych. Zawierają witaminy, minerały i aż 18 (!) cennych aminokwasów. Spowalniają proces starzenia dzięki zawartości antyoksydantów, a obecność zeaksantyny i luteiny wpływa korzystnie na wzrok. Na kondycję skóry, włosów i paznokci wpływają korzystnie dzięki selenowi i cynkowi, a na serce z uwagi na duże ilości potasu. Wspomagają również proces trawienia, ponieważ zawierają błonnik pokarmowy!
~2~
NAPAR IMBIROWY
Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, wspiera procesy trawienne.
Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!
Potrzebujesz:
- ok. 250 ml (szklankę) wody,
- świeżego imbiru – do 4 g (ja zwyklę na 1 szklankę wykorzystuję 2 cienkie plastry).
- opcjonalne dodatki: miód, cytryna, kardamon, cynamon (nie są konieczne).
Imbir pokrój na cienkie plasterki, możesz je też zetrzeć na tarce lub wrzucić do praski do czosnku. Wrzuć go do kubka, a następnie zalej gorącą wodą. Jeśli masz ochotę, dodaj opcjonalne dodatki. Pamiętaj tylko, żeby nie dodawać miodu do gorącego napoju, bo zneutralizujesz część obecnych w nim, zdrowotnych substancji. Poczekaj z miodem, aż napój nieco przestygnie.
~3~
ZAKWAS Z BURAKA
Zakwas to prawdziwy eliksir młodości, kopalnia witamin i składników mineralnych! Wspaniale sprawdza się zwłaszcza w przypadku anemii i braku energii. Pijąc go regularnie, dzięki procesowi naturalnej fermentacji dostarczysz swojemu organizmowi bakterii kwasu mlekowego, cennych dla Twoich jelit.
Pij zakwas systematycznie, najlepiej codziennie lub co drugi dzień rano. Zacznij od ilości 50ml, stopniowo zwiększaj ilość aż do 100 ml dziennie.
Można w łatwy sposób zrobić samemu, przepis podaję poniżej. Wersja dla leniwych: kupić gotowy. 😛 Polecam z Zakwasowni.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody,
- 1 główka czosnku,
- 2 łyżki soli,
- liście laurowe (2 liście),
- ziele angielskie (2 ziarna),
- odrobina pieprzu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z solą i przyprawami, a następnie odłóż do wystygnięcia. Przygotuj 5-litrowy słój. Buraki wyszoruj, cienko obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
Kawałki powinny były dość grube i ciężkie (chodzi o to, aby nie wypływały na wierzch).
Na dnie słoja ułóż czosnek, a następnie buraki. Zalej solanką z przyprawami, tak aby dokładnie przykrywała buraki. Zakręć słój szczelnie. Proces kiszenia będzie trwał ok. 5-7 dni. Warto czuwać i próbować zakwasu na bieżąco. Jeśli pojawi się piana na powierzchni – pozbądź się jej za pomocą łyżki. Jeśli pojawi się pleśń, cały zakwas będzie niestety do wyrzucenia (na pierwszy raz możesz przygotować zakwas z połowy porcji). Po 6-7 dniach, gdy zakwas będzie miał intensywny kolor oraz smak, zlej go do czystej szklanej butelki lub wyparzonych słoików i i trzymaj w lodówce.
Co zrobić z burakami, które zostały? Możesz z nich przyrządzić sałatkę lub spożywać jako dodatek do obiadu. A zakwas pij każdego dnia lub co drugi dzień na zdrowie!
Ciekawostka: Zakwas z buraka smakuje najlepiej… w kieliszku od wina 🙂
~4~
ROSÓŁ MOCY
Gorąco polecam rosół nie tylko jako zupę z makaronem, marchewką i innymi dodatkami., ale właśnie jako napój w szklance czy kubku!
Dlaczego rosół jest tak zdrowy? Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Jest źródłem cennego aminokwasu – cysteiny. Stanowi bogate źródło składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, fosfor. Długie gotowanie powoduje, że rosół zawiera również łatwo przyswajalny kolagen
Jaki będzie najlepszy? Prawdziwy, wolno (od kilku do kilkunastu godzin) gotowany, na wywarze z mięsa i kości. Warzywny również będzie zdrowy, jednak nie będzie zawierać aminokwasów czy kolagenu. Unikaj jedynie tego z gotowych kostek rosołowych.
Na koniec mały TIP: jeśli chcesz zwiększyć działanie przeciwzapalne, dodaj do rosołu kurkumy (najlepiej z odrobiną pieprzu). Nie zapomnij również o natce pietruszki (to bogactwo witaminy C)!
~5~
KOMPOT GRUSZKOWY
Rozgrzewa, jest pyszny i słodki. Idealny zwłaszcza, gdy dopada Cię kaszel. Testowałam ostatnio kilka przepisów i podaję Ci mój ulubiony.
Składniki:
- 5 gruszek
- 1,5 litra wody
- 5 goździków
- 3 plastry imbiru
Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min. Potem śmiało możesz podgrzewać kompot przed każdym spożyciem.
Daj znać, który napój zamierzasz spróbować! A może masz własny przepis, którym chcesz się podzielić? Z przyjemnością wypróbuję!